Absolutely Free Festival dropt eerste namen - Absolutely Free Festival

Absolutely Free Festival dropt eerste namen

Absolutely Free Festival dropt eerste namen

Elf muzikale ontdekkingen voor AFF22!
5+6 augustus – GENK

Onder het motto ‘Joepie, we mogen weer!’ dropt Absolutely Free Festival zijn eerste namen.
Vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus staan er heel wat avontuurlijke (inter)nationale toppers aangevuld met een flinke dosis opkomend talent op de C-Mine site in Genk.
Kom samen met ons mee op muzikale ontdekking en maak kennis met de eerste namen van AFF22!

VRIJDAG 5 AUGUSTUS

Efterklang (DK): al meer dan twintig jaar stuitert dit Deense trio door het muzieklandschap met steeds weer verrassende, avontuurlijke platen vol rijk gearrangeerde kamerpop, experimentele electronica en sfeervolle indiefolk. De constante innovatie en vele samenwerkingen met allerlei pop -en klassieke muzikanten maakt Efterklang één van de grootste kameleons van ons continent. We zijn dan ook bijzonder vereerd dat deze giganten op 5 augustus neerstrijken in Genk voor wat ongetwijfeld een hartverwarmend en zenuwprikkelend concert zal worden.

Pink Siifu (VS): punk, jazz, spoken word, hip hop, field recordings, noise, … De lijst aan genres waar je Pink Siifu onder kan klasseren is eindeloos. Het proberen is dan ook volstrekt zinloos. Maar dat dit wel eens een van dé shows van AFF22 kan worden, dat lijkt een zekerheid. Siifu en zijn kornuiten razen ondanks dat vervelende virus al enkele jaren over podia in de States en Europa en bouwde zo een ijzersterke live-reputatie op. In juli schittert de Amerikaanse genre-overschrijdende hiphopper met zijn begeleidingsband Negro 6 op het Pitchfork Music Festival in Chicago. Drie weken later staat hij op ons ontdekkingsfestival. Deze mag je absoluut niet missen op AFF22!

Vermin Twins: de langverwachte comeback van dit duo! Micha Volders en Lotte Vanhamel stoffen na tien jaar Vermin Twins nog eens af en brengen zelfs een nieuwe plaat uit. Dat ze die komen voorstellen op AFF is dan ook vanzelfsprekend. Avontuurlijke elektronica met een verknipte, tribale feel die je hypnotiseert en bevreemd, maar ook genadeloos op de dansbenen mikt. Welkom terug, Vermin Twins, we hebben jullie gemist!

ZATERDAG 6 AUGUSTUS

Gilla Band (IR): Gilla Band serveert mokerslagen zoals je die nergens anders hoort: dissonante gitaren, een ritmesectie die davert als een goederentrein en frontman Dara Kiely die elke vezel van zijn lichaam keer op keer uitwringt. Dit Ierse viertal doet niet aan gezelligheid: hun furieuze postpunk zet al jaren clubs en festivaltenten in lichterlaaie en dat wordt ongetwijfeld ook het geval op AFF. Wij leggen alvast zandzakjes en dubbele knopen in onze Main Stage, zet je maar schrap!

ILA: het gaat razendsnel voor ILA, het trio rond de Peerse Ilayda Cicek. Na winst in de Nieuwe Lichting schoot hun single “Leave Me Dry” naar de hoogste regionen van De Afrekening en werd zowaar Rock Werchter aan de kalender toegevoegd. Met hun unieke blend van altrock, oosterse invloeden en de kenmerkende bezwerende stem van Cicek, lijkt ILA dan ook een lang leven beschoren aan de top van de vaderlandse indierockscène. Enkele jaren geleden nog solo onze Green House openend, nu onze Main Stage platwalsend: altijd een fijn weerzien met ILA!

Jan Verstraeten: Met zijn tweede plaat ‘Violent Disco’ verkent Jan Verstraeten de donkere krochten van de funk zonder daarbij zijn sierlijke strijkersarrangementen achter te laten. Na passages in de beste clubs van het land én het prestigieuze South By Southwest-showcase festival in Texas, landt Verstraeten deze zomer eindelijk eens in Genk. Feestelijk groovend met een gezonde scheut melancholie: Verstraeten en zijn band dansen olijk het einde der tijden tegemoet. Heupwiegen met tranen in de ogen, geen betere manier om een zomeravond in te zetten, toch?

Tramhaus (NL): de best bewaarde geheimen van onze Noorderburen presenteren: we houden ons er graag mee bezig bij AFF. Recht uit de Rotterdamse dokken komt Tramhaus, een vijfkoppige postpunkband die in sneltempo poppodia boven de Moerdijk aan gort aan het spelen is. Grimmige schetsen van het stadsleven tegen een achtergrond van rauwe gitaren en drijvende drums. Tramhaus blaast je gegarandeerd weg, dus mis deze orkaan niet!

Pothamus: ‘Raya’ van Pothamus moet één van de beste zware Belgische platen van de afgelopen jaren zijn. Post-rock, sludge, drones, tribale drums: dit trio serveert één lange trip die de luisteraar helemaal meezuigt in een draaikolk van sonisch vertier. Dat het bij klaarlichte dag wel eens aardedonker kan worden in onze XPRMNT-tent zal volledig aan hun te wijten zijn. Maar wie zich onderdompelt in de wereld van Pothamus, zal er geen spijt van hebben.

Dishwasher_: dit trio gooit breakbeats, jazz en elektronica in het afwasmachine, laat de boel lekker rammelen en lijmt de scherven vervolgens proper aan elkaar om tot een prachtig knutselwerkje te komen. Soms virtuoos, soms genadeloos groevend en altijd interessant. Dishwasher_ won in 2021 met sprekend gemak Sound Track in Oost-Vlaanderen en wordt een van dé spelers in de vaderlandse jazz-scène de komende jaren, daar durven we gif op innemen.

Brorlab: dit Antwerpse trio is een no nonsense no wave punk band die met één bas, één gitaar, een Casio en een cheape drumcomputer op slechts een tiental minuten een dik dozijn nummers erdoor jagen. Een kort sprintje, een energiebom, het muzikale equivalent van een kratje Golden Power: start je dag fris met Brorlab!

Batsmasher: Zowaar een ‘superband’ op AFF! Leden van Raketkanon, Mind Rays, Teen Creeps en The Future Dead bundelen de krachten in deze muilpeer van een band. Hardcore punk die je murw slaat vanaf de eerste noot. Batsmasher zal ons terrein al vroeg doen daveren, niet te missen dus!
Benieuwd hoe al die ontdekkingen klinken? Check onze Spotifylijst!

Het batterijenfestival

Absolutely Free Festival is ook wel gekend onder de geuzennaam ‘het batterijenfestival’. Vergeet dus zeker niet minstens drie gebruikte batterijen mee te brengen naar het festival. Batterijeninzamelaar Bebat geeft al deze lege batterijen een nieuw leven.
Geen gebruikte batterijen in huis? Dan betaal je 3 euro.

Blokkeer alvast 5 en 6 augustus in je agenda. Hou zeker ook onze website en socials in de gaten, want er volgen snel meer namen!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele aankondiging!

VZW AFF - [email protected] - Ondernemingsnr.: 0896.241.594 - Algemene voorwaarden - Intern Reglement AFF

AFF © 2024 Alle rechten voorbehouden. Created with by Daltonstudio.be